Publicat de: Andra Bunea | 07/09/2014

Muchia dintre Timbale & Padina lui Calinet (sambata 6 sept. 2014)

La inceputul saptamanii intentionam sa merg din nou in Bucegi, unde aveam o vale restanta de ceva timp (V. Tapului, pe care am urcat in martie pe zapada). Insa prognoza nu se anunta prea buna pentru Bucegi in weekend. Vazand ca prognoza este mai buna pentru Zarnesti, m-am reorientat spre Piatra Craiului, unde aveam un traseu restant de anul trecut*: Muchia dintre Timbale (MDT). Aveam asadar un plan pentru sambata. Aveam insa nevoie si de cineva care sa ma insoteasca. Daca nu gaseam, probabil ca as fi facut din nou un solo, desi nu imi doream neaparat lucrul acesta (un solo la cateva luni imi ajunge 🙂 ). Din fericire, Sebi a fost liber, asa ca am avut cu cine sa merg.

Sambata dimineata la 9:30 porneam pe traseu de la Plaiul Foii. La 10:30 eram la Malul Galben, iar la 11:20 la refugiul Sperantelor (sau Cioranga), unde am facut o scurta pauza, dupa care am pornit spre Padina lui Calinet. MDT este creasta din dreapta Padinei lui Calinet. Profesorul de Piatra Craiului mi-a spus anul trecut ca intrarea (sau urcarea) pe MDT se face fie prin Valcelul Caprelor, fie pe firul secundar al acestuia (doua hornuri dispuse paralel, care urca pe creasta din dreapta Padinei lui Calinet – se vad si de la refugiul Sperantelor).

Am intrat pentru inceput pe Padina lui Calinet si am urcat vreo 10 minute, dupa care am iesit spre dreapta ca sa ne apropiem de intrarea in Valcelul Caprelor (firul principal). Dupa vreo 15-20 minute de urcare pe un horn abrupt, am ajuns intr-o sa, de unde se vedea un horn care urca in creasta: acesta era Valcelul Caprelor. Nu degeaba se numeste asa – am vazut doua capre in zona aceea 🙂 La inceput hornul era destul de lin (se putea urca usor pe el), insa in partea superioara a devenit tot mai abrupt. Am continuat sa urcam cu mare atentie pentru ca era si un pic umed. Din fericire erau prize suficiente. I-am spus lui Sebi: “cam acesta este nivelul tehnic pe Matterhorn” (adica e abrupt, insa ai prize suficiente). Trebuie doar sa fii antrenat sa te cateri la inaltime, in zone cu expunere mare. Ultimii 15 – 20 m inainte sa ajungem in creasta au fost cei mai dificili (peretele devenise aproape vertical). Noi cataram totul la liber pentru ca nu erau pitoane ca sa asiguram si nici nu aveam asigurari mobile la noi. In acel moment am stat bine si m-am gandit pe unde sa o luam. Am vazut in dreapta o zona mai putin inclinata, care putea fi catarata mai usor. Am traversat asadar spre dreapta si am iesit in creasta fara probleme. Sebi era foarte incantat de performanta de a fi catarat totul la liber.

Din acel loc se deschidea in fata ochilor nostri o priveliste superba: se vedeau foarte bine vaile care coboara spre Plaiul Foii, creasta principala a Pietrei Craiului si crestele paralele cu MDT. Dupa o scurta pauza in care am admirat aceasta priveliste minunata, pe care nu o vezi in mod obisnuit in Crai, am inceput sa urcam creasta. La inceput am urmat linia matematica a crestei, dupa care am coborat intr-o sa, de unde am urcat mai departe pe o alta stanca. Am ajuns la un moment dat intr-o zona care necesita o catarare mai tehnica (perete aproape vertical, dar cu prize suficiente). I-am spus atunci lui Sebi: “daca este nevoie, te asigur”. Ne-am echipat cu tot echipamentul din dotare, ca sa fim pregatiti in caz ca va trebui sa-l asigur. Insa dupa o oservare mai atenta a zonei, am descoperit in dreapta o fisura oblica, pe care am catarat-o amandoi fara asigurare. Am trecut astfel de portiunea cea mai dificila de pe toata MDT.

De acolo si pana sus nu am mai avut de catarat pentru ca panta se imblanzise foarte mult. Urcarea propriu-zisa pe MDT ne-a luat doar o ora. La 14:20 eram deja in creasta mare, intre Vf. Timbalul Mare si Vf. Timbalul Mic (de unde si denumirea crestei pe care urcasem). In stanga se vedea foarte bine refugiul din Ascutit si Saua Calinetului, iar in dreapta se vedea serpuind Creasta sudica a Pietrei Craiului. Bucegii se vedeau doar pe jumatate (erau acoperiti cu o patura consistenta de nori). In schimb noi aveam soare si cer senin. M-am bucurat foarte mult de alegerea facuta (Crai versus Bucegi).

Dupa o jumate de ora de pauza, in care am mancat si ne-am bucurat de soare si peisaj, am luat-o la vale pe Padina lui Calinet. Ma gandisem inca de la inceput sa folosim Calinetul ca traseu de retragere pentru ca este aproape si destul de accesibil (am mai coborat o data pe Calinet anul trecut si am facut doar o ora din creasta pana la scara metalica; a fost atunci o coborare solo). La 3 fara ceva am inceput coborarea, sau mai bine zis descatararea, pentru ca asta am facut pana jos (am descatarat saritorile). L-am lasat pe Sebi in fata pentru ca am vazut ca se descurca foarte bine la descatarare. I-am spus ca ma bucur ca am luat-o pe aici pentru ca avem astfel ocazia sa ne antrenam si la descatarare. Atat pe Eiger, cat si pe Matterhorn au fost portiuni intregi unde nu se putea face rapel si a trebuit sa ma descarar in conditii de siguranta.

La intoarcere am coborat prin Valcelul Nisipos (se afla exact vizavi de Malul Galben). La un moment dat am facut rapel din padure in firul valcelului (am pus coarda pe dupa un brad). Nu era musai, dar asa am vrut noi ca sa ne antrenam. Am ajuns inapoi la masina la ora 18 (dupa 8 ore si jumate de traseu), foarte incantati de privelistea superba de care am avut parte. Priveliste pe care aveti si voi ocazia sa o admirati in pozele de mai jos.

* Traseu pe care mi l-a indicat profesorul de Piatra Craiului (a se vedea RT-urile din oct. 2013).

Această prezentare necesită JavaScript.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: