Publicat de: Andra Bunea | 01/01/2015

Obiectiv montan 2015: Matterhorn pana la capat

Asa cum ii sta bine oricarui om la inceput de an, imi fac si eu planuri cu privire la ce as vrea sa fac in 2015.

Afirm in logo-ul acestui blog ca muntele este pentru mine o pasiune definitiva. As adauga si „o dependenta sanatoasa”, desi unii zic ca este o nebunie. Dar asa cum nu toata lumea intelege si iubeste muzica clasica, nici eu nu le cer tuturor sa inteleaga ce inseamna pasiunea mea pentru munte. Voi reda in schimb cateva citate clasice care ar putea explica celor indoielnici de ce muntele poate fi ridicat la rangul de pasiune (las citatele in limba originala pentru o mai buna intelegere):

„Mountains and mountaineering are our business. Why do we climb mountains? For the sheer joy and fun of it! The physical process. The thrill of playing a risk game. The joy of exploration. The beauty of the mountains. Friendship. A bit of competition – kept in balance.” (Christian Bonington)

„The mountains will always be there, the trick for you is to be there as well.” (Don Whillans)

„The mountain and mountaineering are just symbols. Every human being worthy of this name must have a Matterhorn that he or she wants to climb at whatever cost. Beauty does not belong to Matterhorn, no matter how picturesquely it is illuminated by the Moon. It belongs to our Matterhorns that compel us to perform something authentically human: struggling. Not for life, for that’s exactly what we have in common with animals, but for something above our mere existence. It is a struggle imposed on us not by the necessities of life, but by our human nature: passion.” (Istvan Benedek, Vagabondage in the Alps,1963)

„It is a terrible thing to see and have no vision.” (Helen Keller)

Dupa o introducere atat de lunga, as vrea acum sa intru in subiect: principalul obiectiv montan pentru 2015 este sa escaladez varful Matterhorn (4478 m) pana la capat. Pe 7 august 2014 am reusit o escaladare partiala (pana la refugiul Solvay 4003 m). Din pacate atunci nu s-a putut mai mult. Insa escaladarea lui partiala mi-a deschis apetitul pentru mai mult, adica pentru tot. Vreau sa merg pana la capat pe Matterhorn pentru ca imi place sa fac lucrurile pana la capat. Aceasta dorinta mi-a fost confirmata azi dimineata, cand am citit Psalmul 1:

„Ferice de omul care (…) isi gaseste placerea in Legea Domnului, si zi si noapte cugeta la Legea Lui. Tot ce incepe duce la bun sfarsit.

Nu este vorba aici de un simplu indemn, ci de o afirmatie ferma despre oamenii care sunt integri si se incred in Dumnezeu: acest gen de oameni nu lasa lucrurile neterminate, fie ele mici sau mari. Se intelege de la sine ca este vorba de lucruri bune, sanatoase (v-am spus doar ca muntele este o dependenta sanatoasa 🙂 )

Imi doream eu sa duc la bun sfarsit ce am inceput anul trecut pe Matterhorn, dar cand am citit azi 1 ian. 2015 afirmatia de mai sus, am stiut ca este pentru mine, este o incurajare din partea lui Dumnezeu ca ma va ajuta sa duc la bun sfarsit ce mi-am propus. Am mai spus-o pe acest site: „Dumnezeu ii ajuta pe cei curajosi.” Doresc asadar sa investesc curaj, pasiune, perseverenta si motivatie pentru realizarea acestui obiectiv.

As vrea sa impartasesc cu voi alte cateva promisiuni din Psalmi, care ma incurajeaza sa merg mai departe de ceea ce vad cu ochii (adica sa am viziune):

„Il am totdeauna pe Domnul inaintea ochilor mei: cand este El la dreapta mea, nu ma clatin.” (Psalmul 16:8)

„Tu largesti drumul sub pasii mei si nu-mi aluneca gleznele” (Psalmul 18:36)

„Toate oasele i le pazeste, ca nici unul din ele sa nu i se zdrobeasca” (Psalmul 34:20)

„Pentru ca zici ‘Domnul este locul meu de adapost’ si faci din Cel Preainalt turnul tau de scapare, El va porunci ingerilor Sai sa te pazeasca in toate caile tale. Ei te vor duce pe maini, ca nu cumva sa-ti lovesti piciorul de vreo piatra” (Psalmul 91:9,11,12)

„Imi ridic ochii spre munti. De unde imi va veni ajutorul ?

Ajutorul imi vine de la Domnul, care a facut cerurile si pamantul.

El nu va lasa sa ti se clatine piciorul, Cel care te pazeste nu va dormita.

Domnul te va pazi de orice rau, iti va pazi sufletul.

Domnul te va pazi la plecare si la venire, de acum si pana in veac.” (Psalmul 121)

Am experimentat si in anul care a trecut (si in toti ceilalti ani de cand merg pe munte) cat de adevarate sunt aceste promisiuni. Daca Domnul nu m-ar fi pazit, as fi fost de mult plecata din aceasta lume. Asta ma indeamna totusi la prudenta si la echilibru. Trebuie sa am mereu grija ca motivatia mea sa fie corecta (sa ma bucur de munte si sa nu incerc sa dovedesc ceva cu performanta mea montana). Cu alte cuvinte, sa fiu smerita, pentru ca „mandria merge inaintea caderii”.

Pentru pregatirea acestui obiectiv, intentionez sa ma antrenez cat mai mult in conditii de iarna. Pe lista mea de trasee se regasesc asadar Varful Moldoveanu si Creasta Pietrei Craiului iarna, trasee de alpinism hivernal din Bucegi (cum ar fi Albisoarele), dar si trasee de catarare cu mai multe lungimi de coarda in Bucegi si Postavaru, etc.

Ca obiectiv secundar pentru vara lui 2015 si ca antrenement final pentru Matterhorn, imi propun sa ajung pe GrossGlockner (3798 m – cel mai inalt varf din Austria) si pe alte cateva varfuri din jurul lui.

Pare o lista prea ambitioasa ? Posibil, dar am invatat ca daca nu iti pui stacheta suficient de sus, nimic nu se va realiza de la sine.

Va invit sa imi fiti alaturi (in mod virtual) in minunata aventura montana care imi sta inainte in 2015.

Update: Abia in iulie 2016 am reusit sa-mi duc planul la bun sfarsit (la a treia incercare). Detalii si poze aici:

https://andrabunea.wordpress.com/2016/08/02/imbratisarea-uriasului-din-a-treia-incercare-ascensiune-pe-matterhorn-28-29-iulie-2016/

Mat


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: