Publicat de: Andra Bunea | 22/01/2018

Traversare pe schiuri in Piatra Mare (20 ian. 2018)

Saptamana trecuta a nins destul de mult. Se anuntase ca va ninge si sambata. Nu era de mers pe munte. Am avut de ales intre a schia in Poiana Brasov si a iesi pe schiuri de tura in Piatra Mare. Inclinam mai mult spre a doua varianta. Am lansat propunerea pe mail catre Cosmin, Anca si Mihai (Jabon), insa pana vineri seara nu confirmase nimeni. Mihai nu putea sa vina pentru ca a trebuit sa lucreze sambata. Vineri seara m-am vazut la panou (sala de catarare) cu Anca si Cosmin, dar tot nu erau decisi. Abia pe la 9 fara ceva mi-a trimis Cosmin un mesaj (plecase de la panou), in care imi zicea ca el si Anca vor sa vina cu schiurile in Piatra Mare.

M-am bucurat foarte mult ca am cu cine sa fac echipa. De data asta nu m-as fi dus singura. Planul initial era sa urcam pe drumul familial (banda rosie) pana la cabana, sa iesim in platou si sa traversam spre Tamina daca vizibilitatea este suficient de buna incat sa vedem stalpii cu marcajele. Daca nu avem vizibilitate, ne intoarcem pe unde am venit.

Am plecat din Brasov la vreo 8:15 si am lasat masina in parcarea de langa DN1 la intrare spre Dambu Morii. Ningea incet si linistit. Era suficienta zapada pe strada, incat ne-am echipat si am plecat pe schiuri direct de la masina !! Am pornit la 9 fara 10. Am urcat agale pe serpentinele de pe drumul familal, fascinati de magia iernii autentice. Era frumos ca in povesti ! Ne-am felicitat pentru decizia de a iesi in Piatra Mare: este un loc safe pe vreme de iarna, cand nu se poate face altceva.

La 12:20 am ajuns la cabana. Dupa o pauza de 30 de minute, am pus din nou schiurile in picioare si am pornit spre varf. Nu erau urme spre platou. Zapada era mare si pufoasa: raiul schiorilor !! Pe schiuri avansam usor, altfel ne-am fi afundat pana mai sus de genunchi. La iesirea in platou am constatat ca vizibilitatea este suficient de buna incat sa vedem urmatorul stalp de marcaj. Batea putin vantul (20-30 km/h), dar nu era ceva de speriat. Am avansat destul de usor pe platou. In curand am inceput sa coboram, asa ca ne-am oprit si am dat pieile jos de pe schiuri. Sa inceapa distractia !!

Ne-am distrat intr-adevar foarte fain pe zapada powder pana la intrarea in padure. Dupa ce am intrat pe marcaj (banda albastra), ne-am scos un pic schiurile din picioare pentru ca am dat de o zona ascendenta. Le-am pus apoi din nou si am coborat pe schiuri prin padure pana la cabana Tamina. Zapada era mare si afanata. Abia aproape de cabana am dat de urme proaspete, care se opreau brusc. Mi-am imaginat ce s-a intamplat: cei care au vrut sa urce spre platou au luptat cat au putut cu zapada (pe alocuri pana la brau), dupa care s-au dat batuti si au facut cale intoarsa. Asa era: ne-am intalnit cu ei la cabana Tamina.

Noi am continuat pe schiuri pe drumul forestier. Intrucat panta era prea mica pe forestier, ne-am bagat pe poteca marcata (adica tot prin padure) si am continuat asa pana jos. Am ajuns pe lumina la gara din Timisu de Sus si am prins trenul regio de 17:42. Am recuperat apoi masina de la Dambu Morii si am ajuns cu bine acasa in jur de 18:30 – obositi, dar fericiti ! Ne-am declarat foarte incantati de aceasta aventura si ne-am propus sa mai mergem pe schiuri in Piatra Mare. Sunt si alte trasee de explorat, zapada sa fie !!

Această prezentare necesită JavaScript.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: