Publicat de: Andra Bunea | 29/05/2018

Catarare in peretele Animalelor: „Lupul cel rau” 5B (26 mai 2018)

Dupa ce am catarat traseul „Cangurul” pe 20 aprilie, am vorbit cu Marius sa ne intoarcem din nou in Peretele Animalelor pentru „Lupul cel rau” (5B, 5lc, 6+/7-). Am avut o tentativa in acest sens pe 19 mai: am plecat devreme din Brasov (la 6:00) pentru ca se anuntase ploaie dupa pranz. La 7:30 intram deja in traseu si speram sa-l terminam inainte de venirea ploii. Din pacate ploaia a venit mai devreme si ne-a fortat sa ne retragem. Marius a urcat cap pe prima lungime de coarda (lc) si ma fila pe mine. Cu putin inainte sa ajung in regrupare, a inceput sa ploua. Stiind ca prognoza e proasta si ca nu ne mai putem retrage daca trecem de a treia lc, am luat decizia sa coboram in rapel. Am procedat corect: in jumate de ora stanca era complet uda si nu se mai putea face nimic. Ne-am propus sa revenim intr-o zi cu vreme buna.

Lucrurile pareau sa se aranjeze in aceasta directie sambata 26 mai: in zona Postavaru se anunta vreme buna, fara nici un risc de precipitatii. De data asta nu ne-am mai grabit (am plecat din Brasov la 8:00), intrucat aveam la dispozitie toata ziua. In jur de 9:40 ne-am apropiat de intrarea in „Lupul cel rau” (topo si descriere aici: https://www.roclimbs.ro/Ruta.aspx?ID_Ruta=463). Am avut surpriza sa descoperim ca era deja o echipa in traseu (o fata si un baiat). Tocmai incepusera sa catere prima lungime. O cunosteam pe tipa si am inceput sa povestim. Am convenit ca asteptam sa ajunga ei in prima regrupare, dupa care pornim si noi.

Intrucat Marius urcase cap pe prima lc sambata trecuta, am plecat eu cap de data asta. Am mers cap schimbat cu un singur rucsac, pe care l-a carat secundul. Am asteptat putin in prima regrupare (ca sa ia avans cealalta echipa), apoi a plecat Marius cap pe lc2. Intre timp am auzit voci in stanga noastra: era o echipa in Muchia Iepurasului si inca una in Muchia Caprioarei. Mi-a venit randul sa plec cap pe lc3. Aceasta lungime mi-a placut foarte mult datorita pasilor de bavareza (tehnica mea preferata). Lc3 se termina cu o traversare de 2-3 m spre stanga. Inainte de traversare este o regrupare intermediara, ultima din care te mai poti retrage in rapel in caz de ploaie. Dupa traversare este o alta regrupare, din care se pleaca in lc 4.

Cand a ajuns Marius in regruparea de dupa traversare, am comentat bucuroasa: „Hai ca de data asta am reusit sa „imblanzim” Lupul !” Stiam ca de-aici incolo nu mai putem sa ne retragem, dar nici nu mai era nevoie (credeam eu). Pana atunci, cativa nori albi se plimbasera pe deasupra noastra goniti de vant. Marius isi exprimase ingrijorarea, dar eu il linisteam ca nu se anunta deloc precipitatii. Insa Lupul nu-si spusese inca ultimul cuvant. Avea sa ne arate imediat „coltii” ! Nu degeaba i se spune „Lupul cel rau” 🙂

Marius catarase deja vreo doua treimi din lc 4 cand a inceput ploaia. In cateva minute ploua deja torential. Ploaia a tinut vreo 10-15 minute, timp in care m-a udat leoarca. Imi intrase apa si in espadrile. Eram tare necajita ca ne-a prins ploaia chiar acolo. Daca ar fi inceput cand eram in a treia lc, am fi putut sa ne retragem in rapel din regruparea intermediara inainte de traversare. Acum nu ne mai puteam retrage si trebuia sa urcam pe un traseu ud, al carui pas era chiar in ultima lungime (lc5). Din cauza ploii, Marius a avansat mai greu. Pe el l-a prins ploaia pe traversarea din lc4 (mai mare si mai dificila decat cea din lc3). Pe mine ma luase deja frigul in regrupare si ma temeam ca voi intra in hipotermie.

Din fericire, ploaia s-a oprit si am putut sa continuam. Am urcat destul de greu pe prima portiune din lc4. Espadrilele patinau pe stanca neteda si uda. Lc4 este o lungime dificila chiar si fara ploaie. Acum era si mai grea. Am avut cateva emotii in traversare: o cadere ar fi fost nefasta pentru ca as fi facut pendul. Am reusit sa trec cu bine si am rasuflat usurata cand am ajuns langa Marius. Era randul meu acum.

Pasul traseului (7-) este pe ultima lungime. Marius m-a intrebat daca sunt pregatita sa catar aceasta lungime. I-am spus ca voi incerca si in caz ca nu reusesc, o sa-l las pe el. Din fericire, fisura cu pasul nu era uda. Asta mi-a dat incredere. M-am ridicat pe cateva prize bune si am ajuns la fisura. Erau prize bune si aici, insa destul de mici. Totul era sa stii sa le folosesti. Am avansat cu atentie si am trecut cu bine. Mi-a fost de folos si bucla prelungita pe care o lasase echipa din fata noastra (secundul a folosit-o ca scarita si nu a mai putut sa o recupereze). Odata ajunsa sus in padure, am amenajat asigurarea la o radacina de copac si l-am adus imediat pe Marius. Cealalta echipa era inca acolo (isi strangea echipamentul), asa ca am putut sa le inapoiem bucla.

Am facut o pauza de masa si am admirat peisajul. Iesise soarele si se mai incalzise. Am strans apoi coarda si am coborat pe poteca. Intre timp iesise in creasta si echipa din Iepuras. I-am salutat si am mers mai departe. Odata ajunsi la masina, am facut inca o pauza de masa. De data asta se incalzise de-a binelea, asa ca am stat la soare vreo jumate de ora. In jur de ora 17 am plecat spre Brasov.

In concluzie: sunt foarte incantata ca am reusit pana la urma sa „imblanzim” Lupul (chiar daca ne-a „muscat” un pic !!). Este un traseu superb, care necesita o varietate de tehnici: catarare pe fata, diedre, fisuri, bavareze, traversari. Mi-ar placea sa-l repet, insa numai daca e uscat si vreme perfect senina !

Această prezentare necesită JavaScript.


Responses

  1. Buna si felicitari pt traseu.
    Din Lup te poti retrage f usor dupa lc 3, prin Diedrul Corbilor. 3 rapeluri (din R3): primul drept ~35m, al doilea dirijat dreapta ~30 sau drept si ramas in regruparea din inger cazut, al treilea lung si drept ~55m, prin hornul dintre iepuras si perete.

    Andrei


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: