Publicat de: Andra Bunea | 04/11/2019

V. Cerbului – BMM – Morar (2 nov. 2019)

Mi-am dorit foarte mult in toamna asta sa fac un traseu de peisaj in Bucegi: urcare pe Cerb, traversare pe Brana Mare a Morarului (BMM), continuare pe versantul nordic al Morarului si coborare pe V. Morarului, insa timpul nu mi-a permis pana acum. Am fost prinsa cu diverse treburi, printre care culesul si prepararea ghebelor ! Dar a meritat ! A fost un sezon foarte bogat in ghebe.

Sambata 2 nov. am avut timp sa ies pe munte si am profitat de prognoza relativ buna pentru a realiza traseul de peisaj pe care mi-l doream. Delectarea vizuala a fost chiar mai mare pentru ca am beneficiat de o combinatie toamna-iarna incredibila. Datorita temperaturilor scazute, zapada cazuta la inceputul saptamanii trecute era inca prezenta pe brazi, pe crestele muntilor si pe vai. Insa nu era multa: vreo 2-3 cm.

Am pornit la 7:00 din Busteni impreuna cu un prieten din Brasov (Mihai). Am urcat in ritm alert de la caminul alpin pe tringhi rosu pana in Poiana Costilei, unde am facut stanga si am intrat pe Cerb. Dupa 2 ore si jumate de la plecarea din Busteni am ajuns la intersectia cu BMM. Am continuat sa urcam pana in creasta, unde am ajuns la 10:15. Am facut acolo pauza de masa si de poze. Nu mai vazusem pe nimeni la urcare (poate am fost noi prea matinali). Era atata frumusete in jur si doar noi sa o admiram !

La 10:35 am lasat in urma peisajul oferit de Costila si am pornit pe partea nordica a BMM. Am traversat succesiv V. Bujorilor, V. Poienii, Rapa Mare, Rapa Crucii, Rapa Mica si V. Adanca. Am mai parcurs aceasta portiune, si intr-un sens si in celalalt. De fiecare data sunt coplesita de frumusetea Acelor vazute de pe versantul nordic al Morarului. Nu ma plictisesc niciodata de acest traseu.

Am parcurs pana acum BMM doar intre creasta Morarului si valcelul Morarului.  Incursiunea de sambata a avut un obiectiv suplimentar: mi-am dorit sa trec dincolo de valcelul Morarului si sa descopar iesirea spre Valea Morarului. Insa dupa ce am trecut de valcelul Morarului, mi-a fost mai greu sa gasesc poteca. Probabil ca portiunea aceasta nu este parcursa prea des si de aceea natura si-a luat revansa. Dupa cateva incercari nereusite de a identifica poteca, am luat-o de-a dreptul prin jnepeni pe ruta cea mai accesibila. Am coborat oblic spre stanga si am ajuns cu bine in valea Morarului. Mi-am facut o idee cam pe unde ar iesi BMM, insa pentru aprofundare, voi incerca in viitor o abordare dinspre Morar. Poate ca poteca este mai usor de gasit din aceasta directie.

Odata ajunsi in Morar, am luat-o repede la vale pe poteca de ocolire a saritorilor. Erau urme de urcare pe vale (probabil a urcat o echipa sambata dimineata). Batea foarte tare vantul, asa ca nu ne-am permis sa facem pauza acolo. Pe sus norii se plimbau cu viteza si acopereau crestele. Am coborat in ritm alert si am facut o pauza in poiana cu urzici (adica in partea inferioara a vaii). De acolo am iesit in poteca marcata cu triunghi rosu si am luat-o la dreapta pana la intersectia cu V. Cerbului, apoi la stanga pe banda galbena (am coborat pe Plaiul Fanului). Am ajuns in Busteni in jur de 14:50. Ne-a placut foarte mult colectia de toamna-iarna a Bucegilor ! Va recomand !

Această prezentare necesită JavaScript.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: