Publicat de: Andra Bunea | 06/07/2020

Traseul Balcoanelor din Costila (3 iulie 2020)

Ramasesem restanta cu traseul Balcoanelor (5A, 7 sau 6+/A0, 4lc) din sept. 2019, cand am fost cu Paula (atunci ne-am retras de la jumatatea celei de-a doua lungimi). Toata lumea spunea ca este un traseu foarte frumos, asa ca imi doream sa-l catar intr-o zi pana la capat. Ocazia a venit mai devreme decat ma asteptam: Mihai (alias Jabon) era liber vineri 3 iulie si voia sa iasa la catarare; stia ca sunt si eu libera si ca imi doresc sa fac Balcoanele, asa ca mi-a propus sa mergem in Costila.

M-am bucurat foarte mult cand am auzit si am raspuns imediat „prezent”. Am plecat la 7:15 de la caminul alpin. Pe la 9 fara ceva am ajuns la refugiul Costila, unde ne-am intalnit cu alti cataratori si am schimbat cateva vorbe. Dupa o pauza consistenta, am pornit in sus pe V. Costilei la 10 fara un sfert. Am catarat la liber unele saritori de pe firul vaii, iar pe altele le-am ocolit. Am facut aproximativ o ora pana la intrarea in Balcoane.

Am convenit sa merg eu pe lungimile usoare (1 si 3) si Mihai pe cele grele (2 si 4). Ambele lungimi grele au cate un pas dificil chiar la plecare. Ne-am echipat pe pragul de pe brana cu jnepeni, unde este un spit in care poate sa stea secundul. In jur de 11:10 am plecat pe prima lungime de coarda (lc), care are aprox. 45 m. Aceasta lungime nu este grea, dar este friabila, ceea ce ii sporeste putin dificultatea. Am mers cu grija si am ajuns cu bine in prima regrupare.

Mihai a venit foarte repede si s-a pregatit sa plece in a doua lc. Din fericire, stanca era uscata, asa ca a trecut pasul fara probleme. S-a miscat repede si mi-a dat semnalul sa plec. Desi eram asigurata, mi-a fost destul de greu sa catar pasul. Ma intrebam: „oare cum am reusit sa-l trec cap in sept. 2019 ?!” Cred ca de vina este lipsa antrenamentului, mai ales pe conglomerat (a fost primul traseu de lungimi din Costila pe anul asta).

Am ajuns pana la urma cu bine in regrupare, m-am odihnit putin si am plecat pe a 3-a lc, care este si cea mai lunga din traseu (55 m). Pasul de 6+ de la jumatea traseului nu mi-a pus probleme. In schimb, stanca friabila si distanta mare (care crea frecare) au constituit adevaratele dificultati. Am regrupat pe o platforma comoda si i-am dat lui Mihai semnalul sa plece. In urcare, Mihai a curatat putin traseul si a dat la vale placa desprinsa, care statea sa cada (se vorbeste de ea si in descrierea traseului). A facut un zgomot puternic la cadere, insa stiam ca nu e nimeni pe v. Costilei, asa ca era momentul oportun sa scapam de ea.

Fisura de la plecarea in a 4 lc era umeda, ceea ce a facut mai dificila catararea pasului (am trecut amandoi la artificial). Dar totul e bine cand se termina cu bine: la 14:40 am terminat traseul (in 3 ore jumate). Dupa pozele de rigoare, am pregatit rapelul si am coborat inapoi in firul Costilei, unde ne lasasem incaltamintea. Mihai a pornit primul pentru ca stia statiile de rapel (am facut 4 rapeluri).

Dupa ce am recuperat incaltamintea, am continuat sa facem cateva rapeluri pe firul Costilei ca sa ne miscam mai repede. In jur de ora 17 eram din nou la refugiu. Dupa o pauza bine meritata si cateva poze, am luat-o la vale.

La sfarsit i-am multumit lui Mihai pentru invitatia de a face impreuna Balcoanele. Pe langa frumusetea traseului, ne-am putut bucura si de frumusetea peisajului. Vremea a fost si ea amabila (nu a plouat) si am putut astfel sa terminam cu bine.

In concluzie: ma declar foarte multumita ca am reusit sa inchid acest capitol (parcurgerea Balcoanelor). Este un traseu foarte frumos, dar si destul de greu pentru mine datorita lipsei de antrenament pe conglomerat. Mi-am propus ca in viitorul apropiat sa ma antrenez pe trasee mai usoare din Costila, dupa care voi putea ataca si chestii mai grele.

Această prezentare necesită JavaScript.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: