Publicat de: Andra Bunea | 30/10/2020

Brana Acelor din Morar pana in Cerb (29 oct. 2020)

Pe 29 iulie am parcurs pentru prima data o parte din Brana Acelor, mai exact segmentul care incepe la baza Acului Mare si care se termina in V. Morarului (https://andrabunea.wordpress.com/2020/07/31/brana-acelor-v-morarului-29-iulie-2020/). Mi-a placut foarte mult si mi-am dorit sa revin in zona toamna ca ma bucur de paisajul pastelat. In plus, mi-am dorit sa parcurg de data asta brana integral (din Morar pana in Cerb).

Am reusit acest lucru fix 3 luni mai tarziu (coincidenta de data), intr-o frumoasa zi de toamna. Ca sa scurtez putin durata turei, am urcat cu masina pana la Diham. La 10:15 am pornit pe traseu. Am mers mai intai pe punct rosu, apoi pe triunghi rosu pana la intrarea in V. Morarului. Acolo am facut dreapta si am urcat pana in poiana cu urzici, de unde am admirat Acele imbracate in straie pastelate. Am urcat agale pe V. Morarului pana la prima caldare superioara (locul in care valea se deschide foarte mult).

Acolo am luat-o la stanga si am urcat in zigzag pana la peretele stancos. Am gasit destul de usor Brana Acelor si am continuat pe ea pana la jnepeni. Cand am ajuns la jnepeni se vedea V. Adanca si continuarea Branei pe partea cealalta. Acolo m-am intalnit cu o capra neagra si un tap, care stateau linistiti chiar in poteca. Le-am facut poze si am asteptat sa se dea la o parte.

Pana la intersectia cu V. Adanca am folosit batul de trekking, dar mai departe am folosit pioletul, pe care il luasem la mine pentru ca ma asteptam sa fie gheata / pamant inghetat. Din fericire, nu era foarte multa gheata si putea fi ocolita. De la intersectia cu V. Adanca pana la baza Acului Mare am facut 40 minute, si asta in conditiile in care m-am oprit foarte des sa fac poze si sa filmez. Am avut dreptate sa fac aceasta tura toamna: peisajul este incredibil de frumos ! Nu am cuvinte sa redau extazul pe care mi l-a provocat natura imbracata in straie multicolore.

Brana Acelor pe partea Morarului nu pune probleme tehnice. Poteca este destul de clara si usor de parcurs. Dificultatea consta din expunerea mare, care nu iti da dreptul la eroare: orice alunecare sau cadere te-ar trimite cateva sute de metri mai jos si nu ti-ar lasa nici o sansa de supravietuire. Prin urmare, nu este un traseu recomandat incepatorilor si nici persoanelor cu rau de inaltime. De asemenea, traseul trebuie sa fie in conditii optime pentru a putea fi parcurs (sa nu fie gheata). Din fericire, eu l-am gasit in conditii optime si l-am parcurs fara dificultate.

La ora 13:50 am ajuns la baza Acului Mare, unde am facut din nou pauza de poze si filmare. Daca pana acolo am mers cu manusi (era destul de rece), odata trecuta pe partea cealalta, m-a luat in primire soarele. Am avut parte de o vreme foarte placuta, poate ultima zi frumoasa de toamna. 

Coborarea pe Brana Acelor pana in V. Cerbului mi s-a parut partea cea mai dificila a traseului. Poteca este foarte ingusta si in panta. Esti nevoit sa mergi pe iarba, care toamna e uscata si alunecoasa ca un topogan. Am mers cu atentie sporita, spijinindu-ma in piolet si tinandu-ma tot timpul de smocuri de iarba.

Peisajul a fost de vis. Silueta Acelor era pusa in valoare si mai mult de albastrul intens cerului si de culorile pastel ale toamnei. M-am felicitat pentru ideea de a face aceasta tura cu orice pret – inclusiv acela de a merge singura (vorbisem cu un prieten sa facem tura impreuna, dar nu a mai putut sa vina). De-acum se strica vremea, pe sus o sa ninga, asa ca nu as mai fi putut sa parcurg Brana Acelor integral sezonul acesta.

Partea dinspre Cerb a Branei mi-a luat destul de mult (in jur de o ora) pentru ca am mers incet si cu grija. Odata ajunsa in V. Cerbului, am putut sa grabesc pasul pe coborare. Am ajuns la masina la 16:35, adica dupa 6 ore si 20 minute. Imi propusesem sa ajung inapoi pe lumina si am reusit acest lucru. Am plecat spre casa vrajita de magia muntelui si am realizat din nou cat de binecuvantata sunt pentru ca stau aproape de munte si pot face ture rapide de o zi. Ca de obicei, la sfarsit i-am multumit lui Dumnezeu pentru protectie. Au fost momente cand mi-a fost teama, dar m-am rugat in permanenta pentru protectie si am avut parte de ea din plin. 

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: