Publicat de: Andra Bunea | 22/01/2021

Schi de tura in muntii Grohotis (21 ian. 2021)

Intrucat a nins mult in ultima vreme si zapada nu s-a stabilizat inca, era evident ca nu se poate iesi in Bucegi pe vai. Temperaturile scazute si zapada abundenta insemnau mai degraba ca a venit momentul sa ies cu schiurile de tura.

I-am intrebat pe prietenii care au echipament daca vor sa iasa cu schiurile de tura. Dintre toti, doar Marian mi-a spus ca vrea sa vina. El este cel care a propus sa mergem in muntii Grohotis. Nu mai fusesem pana acum (nici eu, nici el), asa ca mi s-a parut o idee buna sa descoperim cum e pe-acolo. Tot Marian a ales si ziua: joi 21 ian., prima zi cu cer senin dupa vreo 8-10 zile innorate. Ni s-a alaturat si Mircea, dornic sa iasa si el pe schiuri de tura.

Am lasat masina in Pasul Bratocea (1263 m). Ne-am echipat si am pornit la drum la 9:30. Muntii Grohotis se afla vizavi de muntii Ciucas. Am intrat pe traseu (banda rosie) direct din strada si am urmat marcajul pana la iesirea din padure. Mai departe (in golul alpin) am traversat un parau, apoi o vale si am urmat o linie usor ascendenta pana la baza varfului Bobul Mic. De acolo am urcat pe o panta mai pronuntata pana pe varf (1752 m). 

Am ajuns pe varf la 12:50. Am facut o pauza de masa si am admirat peisajul in toate directiile. Pe partea opusa celei din care am urcat noi se vedeau muntii Baiului, Bucegii, Postavaru si Piatra Mare. Din pacate, erau partial acoperiti de nori, asa ca nu am putut identifica vaile si varfurile din Bucegi. 

Am decis in unanimitate ca nu are rost sa urcam mai departe pana pe Bobul Mare (doream sa ne intoarcem pe lumina), asa ca in jur de 13:10 am luat-o la vale. In partea superioara zapada era inghetata. Am dat apoi de zapada mai buna. In schimb in padure zapada era uda si grea (se incalzise considerabil), ceea ce ne-a ingreunat destul de mult avansarea. Pe ultimele sute de metri a fost chiar un calvar pentru ca zapada se lipea de schiuri si ne impiedica sa alunecam. 

Din fericire, am ajuns cu bine la masina: Marian primul, eu dupa 10 minute, iar dupa cateva minute si Mircea. Ne-am dezechipat si am plecat spre Brasov in jur de 15. A fost o tura superba, cu vreme placuta (doar pe sus a batut putin vantul), cu peisaje incredibil de frumoase si culori fascinante. Am descoperit frumusetea aparte a muntilor Grohotisului si mi-am propus sa ma intorc in zona (tot pe schiuri) ca sa explorez si celelalte varfuri. 

 


Responses

  1. Superbă tură,superbe poze !
    Am fost în 97 cu un prieten până pe Bobul mare,cu intenția să ajungem în pasul Predeluș spre Baiului. Nu s-a descurcat deloc cu zăpada f afânată,am pierdut f mult timp și a trebuit să coborâm la Babarunca cam de la mijlocul traseului.Am fost vara perpedes până în Comarnic cam 12h. În vara98 am vrut să ajungem tot la Comarnic cu mountainbike dar pe Bobul mare ne-a prins o aversă și a trebuit să renunțăm.Dar masivul e superb are un farmec aparte și se pretează perfect pt schiul de tură și mountainbike. Să ai o zi faină !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: