Publicat de: Andra Bunea | 08/02/2021

Albisoara Crucii (6 febr. 2021)

Nu am mai iesit in Bucegi din 2 ianuarie, cand am urcat pe V. Alba si am coborat pe Pripon. Am fost de 2 ori in plimbare pana la Diham, dar asta nu se pune. Intre timp a nins mult si a trebuit sa astept sa se aseze zapada. Este si acum risc de avalansa, dar se poate merge totusi pe unele trasee (depinde de conditiile locale).

Am vorbit vineri cu Cristi (un prieten din Bucuresti) sa iesim sambata in Bucegi si sa facem o Albisoara. De fapt, el a propus Albisoara Crucii (AC), pentru ca Albisoara Gemenelor (AG) era deja „luata” ! Cristi aflase de la Petre ca sambata vor fi 2 echipe pe AG (Jabon cu Simona si Petre cu Renate). Eu am urcat iarna pe amandoua, asa ca imi era indiferent pe care o voi repeta. Am convenit ca e mai bine sa mergem pe AC (2A), ca sa evitam aglomeratia. 

Am pornit in jur de 8 de la caminul alpin. Ne-am intalnit acolo cu cele 2 echipe care urmau sa mearga pe AG si am povestit un pic. Am urcat impreuna pana la Verdeata, unde ne-am oprit sa ne echipam cu ham, coltari si pioleti tehnici. In timp ce ne echipam, au mai aparut 2 baieti, care intentionau sa urce pe Albisoara Strungii. Pe unul dintre ei il stiam (Victor din Brasov).

Am povestit putin cu ei, dupa care am pornit (in jur de 10) spre conul imens de zapada care e pe stanga, un pic mai sus de Verdeata. Acolo este intrarea comuna pentru AG (la stanga) si AC (la dreapta). Panta era destul de mare, asa ca a trebuit s-o iau usurel. Am trecut la coltari si pioleti de prima zona abrupta de pe traseu si am continuat apoi pe o panta mai accesibila.

Am ajuns din nou la o intersectie, unde se face din nou dreapta pentru a intra in firul propriu-zis al AC. La stanga este valcelul Cantuniari, care nu se urca pentru ca se termina intr-un versant stancos abrupt. 

Cristi ma intrebase deja care sunt zonele mai dificile de pe traseu. I-am spus ca o sa cataram mai intai un jgheab vertical, unde nu e nevoie de asigurare (se catara destul de usor la coltari si piolet). Un pic mai sus (cam la jumatea vaii) este asa-zisul pas al traseului: o zona aproape verticala, prevazuta cu 2 pitoane, unde ne-am asigurat data trecuta (in 2016). 

Am ajuns mai intai la jgheab, care era acoperit complet cu zapada. Data trecuta era mai putina zapada, plus ceva gheata, motiv pentru care am inceput catararea lui mai de jos. Insa acum erau conditii perfecte. Cristi s-a catarat primul si s-a miscat foarte repede. Am urcat si eu relativ usor, dar cu mare atentie pentru ca zapada incepea sa se rupa in partea inferioara a jgheabului.

Am mai mers vreo 10-15 minute si am ajuns la o zona abrupta, complet acoperita cu zapada. In stanga se vedea de sub zapada stanca, spre dreapta era si ceva pamant cu iarba pe sub zapada. Am asteptat sa urce Cristi (a luat-o prin dreapta), timp in care am studiat bine zona. Intr-un tarziu mi-am dat seama ca asta e „pasul” ! Insa pitoanele nu se vedeau din cauza zapezii.

Am urcat si eu tot prin dreapta (pe partea cu pamant si iarba), iar cand am ajuns deasupra, i-am zis lui Cristi: „I have good news: asta a fost pasul !” El mi-a raspuns: „for me this is bad news, pentru ca voiam sa fie un pic mai tehnic”. Asa e cand gasesti conditii ideale pe AC: urci totul la liber si regreti ca nu a fost mai tehnic ! I-am spus lui Cristi ca pentru mine e o premiera sa urc AC complet la liber. Am mai fost de 2 ori iarna si de fiecare data m-am asigurat la „pas”.

Pana acolo facusem o ora si jumate. De acolo pana sus nu a mai fost nimic dificil, insa panta mare ne-a facut sa avansam intr-un ritm lent. Cristi imi tot spunea: dar lunga mai e Albisoara asta ! Da, asa e, si mie mi s-a parut interminabila. Dupa inca o ora si jumate (adica in jur de ora 13) am iesit la Cruce. Ne-am uitat mai intai in stanga spre Creasta Picaturii sa vedem daca au iesit cei 4 din AG. Dupa cateva minute am vazut 2 siluete si i-am recunoscut pe Mihai (alias Jabon) si Simona, care au iesit primii. Dupa vreo 10 minute au iesit si ceilalti doi.

Noi am facut o pauza generoasa la Cruce: am mancat, am facut poze si ne-am uitat cu binoclul spre peretele vaii Albe. In jur de 2 fara un sfert am pornit spre brana vaii Albe. Voiam sa vedem daca e in conditii bune, caz in care am fi traversat pe brana pana in valea Alba si am fi evitat urcarea pantei abrupte de pe Caraiman. Dar brana nu arata bine: erau multe depozite de zapada adusa de vant, care cu siguranta nu aveau nici o stabilitate. Am decis asadar sa facem mai mult efort, dar sa fim in siguranta.

Am urcat in zig-zag spre cornisa imensa de pe vf. Caraiman si am continuat apoi pe platou pana la intrarea in valea Alba. Din fericire, zapada era beton pe cornisa, am urcat fara probleme. Inainte de intrarea in valea Alba, ne-au taiat calea doua snow-mobile, care se plimbau pe platou. I-am salutat si ne-au raspuns.

In jur de 14:30 am inceput coborarea pe V. Alba. In partea de sus erau placi la suprafata zapezii, care se spargeau cand puneam piciorul. Din fericire, stratul de dedesupt era bine consolidat, asa ca nu erau deloc probleme (risc de avalansa sau de cadere datorita inconsistentei zapezii). Zapada era in conditii foarte bune pentru schi, asa ca ne-am promis amandoi ca vom reveni in curand ca sa schiem pe V. Alba. 

Am coborat lejer pe Alba, aproape exclusiv pe calcaie. La Verdeata ne-am oprit pentru dezechipare si ne-am intalnit din nou cu cei doi din Brasov (terminasera si ei traseul). Am povestit un pic, dupa care eu si Cristi am luat-o la vale inaintea lor. Am ajuns la caminul alpin in jur de ora 17.

A fost o tura superba, cu zapada perfecta si peisaje de vis. Vom reveni cu siguranta in zona pana la sfarsitul lui februarie ca sa profitam de zapada buna de pe V. Alba. Cu alte cuvinte: s-a deschis sezonul de schi pe valea Alba !!

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: