Publicat de: Andra Bunea | 31/03/2021

Azi am vrut sa fac un traseu in Bucegi, dar nu mi-a iesit ! (31 martie 2021)

Am vrut sa profit de vremea frumoasa de azi ca sa urc pe Albisoara Branei si sa cobor pe Valea Alba, dar nu mi-a iesit. Veti afla in continuare de ce. Eu cred ca am luat decizia corecta.

Am plecat din Busteni devreme (in jur de 7) ca sa gasesc zapada inghetata. Altfel as fi avut de innotat prin zapada multa si moale. Am urcat pe urme pana la intersectia cu poteca de Valea Alba. Spre V. Alba nu erau urme.

De fapt, nu erau urme de oameni, dar erau urme de lupi ! Mi-am dat seama ca erau urme de lup si nu de caine pentru ca lupii calca urma in urma: cel din spate calca exact in urmele celui din fata. Plus ca urmele de lup sunt mai mari decat cele de caine. Urmele se vedeau usor deformate, semn ca au fost cel putin 2 lupi care au urcat spre V. Alba. 

Lucru incredibil: lupii au urcat chiar pe poteca nemarcata care duce spre V. Alba (deci cunosc aceasta poteca). Urmele lor erau inghetate, asa ca am mers efectiv pe ele fara sa ma afund prea mult in zapada. 

M-am oprit la punctul de belvedere de dinaintea traversarii si am facut cateva poze. Am mai mers putin si am vazut ca urmele coborau in stanga spre partea inferioara a V. Albe. Insa de acolo zapada era intarita, asa ca nu am avut probleme.

Am mai mers cateva minute si m-am oprit ca sa fac o poza cu peretele V. Albe, care se vedea foarte bine in dreapta mea. In acel moment am observat cu coada ochiului ceva negru care se misca pe zapada in apropiere de locul numit La Verdeata (poienita de la intrare in V. Alba). M-am uitat mai bine si am vazut ca este un urs de talie medie (avea probabil 2-3 ani). M-am uitat sa vad unde se duce, ca sa stiu daca pot sa continui tura sau nu. La un moment dat nu se mai vedea din cauza vegetatiei, asa ca am mai mers putin ca sa vad mai bine. Pentru cateva minute nu am mai vazut nimic. Dupa care am vazut o masa neagra enorma in zona La Verdeata: era o ursoaica, iar ce am vazut eu mai devreme era puiul ei. Stateau la soare si se jucau in zapada. I-am vazut cum alunecau la vale pe zapada. Am reusit sa filmez scena.

Mi-a crescut un pic tensiunea ! Mintea mea lansa un semnal de alarma: ursoaica + pui = pericol ! Nu pareau sa se grabeasca sa plece de acolo, asa ca nu avea rost sa incerc sa ajung la Verdeata. Am facut stanga imprejur si m-am uitat tot timpul in urma ca nu cumva sa ma fi vazut si sa vina dupa mine. 

Am ajuns cu bine inapoi la intersectia unde facusem stanga mai devreme. M-am gandit ca e prea devreme ca sa cobor (era in jur de 9:50). Am decis sa urc pana la refugiul Costila sa vad cum e zapada pe acolo. Nu erau urme recente. De fapt, erau doar urme de animale. La un moment dat am urcat pe niste urme mai vechi de urs. Dar nu mi-a fost teama: hai ca nu m-oi intalni cu ursul de doua ori in aceesi zi !

Am mers pe urmele de urs si am ajuns destul de aiurea fata de poteca normala. Insa am iesit bine: eram mai jos de refugiu, iar vegetatia era acoperita de zapada, asa ca vedeam foarte bine spre peretele Vulturilor. Era incredibil de multa zapada: nu am mai vazut niciodata asa de multa zapada in firul vaii Costila. 

Am urcat pana la refugiu, unde am facut o pauza de masa. Am incercat apoi sa urc putin pe vale, dar ma afundam pana la genunchi si chiar mai sus. Zapada era moale (batea soarele) si grea. Nu avea nici un rost sa urc mai departe in aceste conditii.

Am coborat pe urmele mele pana la intersectia cu poteca de V. Alba, unde am observat niste urme proaspete de bocanc barbatesc, care mergeau spre V. Alba. Deci inca cineva care se incumeta sa urce azi spre V. Alba. Macar a gasit urme si nu stie ca sunt ursi in zona !!

In concluzie: vestea buna este ca sunt acum urme atat spre V. Alba, cat si spre Costila. Vestea proasta: la intrare in V. Alba s-ar putea sa dati nas in nas cu o ursoaica si puiul ei. Au iesit de la hibernare. Dar poate aveti noroc si nu va intersectati cu ei.


Responses

  1. ma asteptam la o „nocturna” dar merge si o tura cu ursuleti !

    • Am incercat o nocturna sambata 27 martie, dar nu mi-a iesit. Nu din cauza de ursuleti, ci de zapada mare ! Am pornit pe la 2 si ceva din Busteni, in ideea de a ajunge sus cand se insereaza. Dar am ajuns doar pana la intersectia cu poteca de V. Alba. Spre V. Alba nu erau urme (nici macar urme de lupi 🙂 ) Ma afundam pana la genunchi intr-o zapada uda si grea, asa ca am renuntat. Miercuri 31 martie am facut totusi un progres: am ajuns pana aproape de Verdeata. Uneori trebuie perseverenta pentru atingerea obiectivului 🙂 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: