Publicat de: Andra Bunea | 14/12/2021

Tura de iarna in Piatra Mare: Horvatka – cabana de vanatoare – Observatorul de cerbi – vf. Piatra Mare – Piatra Scrisa – Tamina (14 dec. 2021)

Nu am mai iesit in Bucegi pentru o tura tehnica de la sfarsitul lui noiembrie. Vremea nu a fost prea favorabila, asa ca am asteptat sa se mai aseze zapada. Am facut insa plimbari usoare pana pe Muchia Grecului si la Trei Brazi. In asteptarea unor ture mai tehnice pe care le voi face atunci cand zapada imi va permite, mi-am propus sa urc astazi in Piatra Mare pentru a ma bucura de peisaj, dar si pentru  antrenament. A fost o tura solo.

Am plecat in traseu la 10:25 si am urcat pe muchia care duce la cabana de vanatoare (zona Horvatka). De fapt, nu eram foarte sigura ca voi ajunge pe varf. Mi-am zis ca daca ma simt in forma si am chef sa urc, voi incerca. Decizia de a urca depindea de asemenea de starea zapezii. Pana la cabana de vanatoare nu era deloc zapada. Apoi (pana in muchia principala, unde se face stanga) a fost doar un praf. Pe muchia respectiva erau deja vreo 10 cm. 

Am continuat in pas alert pana la luminisul de unde pe vreme buna se vede Piatra Scrisa de cealalta parte a muntelui. Am ajuns acolo la 12:00. Nu am alergat, insa am mers constant, cu pauze scurte pentru poze. Am pornit apoi in sus pe vale spre observatorul de cerbi. Acolo zapada trecea deja de glezne. Insa am mers pe urme mai vechi, ceea ce m-a ajutat sa inaintez usor. La 12:20 eram la observatorul de cerbi. Acolo zapada imi ajungea pana la genunchi si nu prea se mai vedeau urmele.

Am stat cateva clipe ca sa ma decid ce fac: continui sau ma intorc pe unde am venit ? Stiam cat mai e de mers pana pe varf si mi-am zis ca merita sa incerc. Daca mi se va parea prea greu, ma voi putea intoarce oricand.

Pana in locul acela am vazut doar urme de ciute / caprioare. Nu am vazut deloc urme de ursi. Pana la iesirea in golul alpin am mers mai mult prin padure, unde era mai putina zapada. Am observat la un moment dat in fata mea un card de caprioare care alergau. Le-a speriat probabil zgomotul pe care il faceam eu.

In partea superioara a traseului am innotat efectif in zapada pana la genunchi. Zapada avea o crusta care se rupea cand calcam. A fost dificil sa inaintez printr-o astfel de zapada, dar eram deja prea aproape de varf ca sa mai renunt. Pana acolo mersesem pe ceata si vizibilitate redusa. Insa cand m-am apropiat de varf, parca pentru a-mi rasplati perseverenta, cerul s-a luminat putin si am avut parte de cateva peisaje de vis. A meritat sa ajung pana acolo. I-am multumit lui Dumnezeu pentru protectie si peisaje.

Am ajuns pe varf la 13:15, adica dupa 2 ore si 50 minute. Nu am stat prea mult. Am facut cateva poze, dupa care am coborat in partea opusa. Imi propusesem deja sa cobor pe la Tamina (daca ajung pe varf). Am mers din stalp in stalp (in general vizibilitatea era redusa), dar am avut parte si de cateva momente de vizibilitate mai buna. Insa ceata revenea destul de repede si intuneca totul.

Aproape de stana de langa Piatra Scrisa erau 2 cai (mereu vad cai pe-acolo, si vara si iarna). Am trecut la o oarecare distanta de ei ca sa nu se sperie, apoi am coborat spre padure. Prin padure am mers usor pentru ca era la vale si zapada nu era mare. Dupa ce am trecut de cabana Tamina, am coborat pe banda albastra pana la intrarea spre cascada Tamina si apoi prin padure pana in DN1. Cu putin inainte de ora 15 eram inapoi la punctul de plecare. Traseul a durat in total 4 ore si 30 minute si nici macar nu ma simteam obosita la final.

M-am bucurat foarte mult de munte, zapada si peisaje. A meritat sa lupt cu zapada in platou (inainte de varf) pentru peisajele de care am avut parte. In plus, a fost un antrenament bun, care ma ajuta sa raman in forma pentru trasee mai lungi in Bucegi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: